Myrskyluodon Maija

Yksi Suomen tunnetuimmista sekä rakastetuimmista musikaaleista valloittaa nyt Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämön. Jakob Höglundin ohjaamana. Myrskyluodon Maija on täynnä rakkautta, surua, sitkeyttä sekä surrealismia sisältävä musikaali, joka saa katsojan kokemaan erilaisia elämyksiä mukaansatempaavalla juonellaan. Tarina kertoo päähenkilöstä nimeltään Maija, joka avioituu kalastaja Jannen kanssa. Pariskunta muuttaa yhdessä Myrskyluodolle jatkamaan elämäänsä sekä perustamaan perhettä. Karu saaristolaiselämä vaatii paljon työtä ja uhrauksia, mutta onnenhetkineen saa Maijan lopulta rakastumaan kotipaikkaansa. Kotimainen tarina on hyvin realistinen, ja se kuvastaa hyvin 1800-luvun vaikeuksia sekä niistä selviytymistä.

Elämän haasteet ja niiden selviytymisestä kertova näytelmä yhdistelee leiskuvaa intohimoa, vastatuulen luomia hyökyaaltoja sekä saaristolaiselämää poikkeuksellisen vetävällä otteella. Ihanan luovasti suunniteltu koreografia sekä hahmoihinsa virheettömästi eläytyvät näyttelijät saavat katsojan uppoutumaan tarinan vietäväksi. Myrskyluodon Maija on todellakin sellaiselle henkilölle, joka rakastaa draamaa, realismia sekä kotimaisia teoksia. Musikaali osasi yllättää sen kädenjäljellään. Useat efektit, mukaan lukien äänet, elementit, koreografiat sekä näyttelijät, luovat ympäristön. Koreografiassa oli käytetty monia eri elementtejä nerokkaasti: veden aallot, sade, saunahetki sekä tähtiyö oli kekseliäästi luotu näyttämään aidolta ja loistavalta teatterin lavalla.

 Myrskyluodon Maija kuvaa päähenkilön elämää ikään kuin vuoristoratana. Vaikeita hetkiä ilmaantuu sieltä sun täältä, mutta musikaali opettaa hyvin, miten niistä selviydytään. Jotkut kohtaukset vaikuttavat hyökyaalloilta, jotka kuvastavat elämän kurjuutta sekä melankolia. Tilanteet rauhoittuvat, ja niissä kerkeää hengähtää kaikelta toiminnolta sekä nauttia taas onnesta ja rauhasta. Vaikkakin musikaali oli hyvin toiminnallinen, jotkut kohtaukset osasivat olla hyvin aavemaisia sekä hiljaisia. Tämä toi esitykseen sopivasti tasapainoa sekamelskan ja rauhan välille.

”Myrskyluodon Maija vei minut mukanaan oman maailmansa pyörteisiin: näytelmää oli nautinnollista katsoa ja siihen oli helppo eläytyä. Tunteisiinvetoava klassikko ei ollut yhtään sen vähempää mitä olin siltä odottanut! ”

Sanni Lassila

Kotimaiset teokset osaavat joskus tylsistyttää joitakin katsojia, niin kuin meikäläisiä. Mutta jostain syystä tämä näytös ei. Kyseinen näytelmä on hyvin viihteellinen ja käsittelee vuodenaikoja, unelmia, rakkautta, surua, onnea, tyyntä, myrskyä, merta, hyökyaaltoja sekä rauhaa. Juuri siitä syystäkin Myrskyluodon Maija ansaitsee täydet pisteet. Tämä on taidetta, jos ei mikään.

Angelika Ervasti

Sanni Lassila ja Angelica Ervasti