Lyseon opiskelijakunnan hallitus

Innokas puheensorina kantautuu Stenforsista portaikkoon. Sen keskeyttävät hetkelliset nauruun purskahdukset. Tunnelma on lämmin ja kotoisa. Kohtaan uteliaita katseita astuessani kameran kanssa oviaukosta sisään. Huomaan tuttuja kasvoja sekä uusia junioriopiskelijoita, jotka ovat löytäneet tiensä vaikuttamisen kanavaan.

Juttelu jatkuu letkeästi, kunnes joku huomauttaa ajan kuluvan. Varapuheenjohtaja Sani Tyynismaa aloittaa kokouksen määrätietoisesti. Keskusteltavana on paljon asioita tulevista teemapäivistä ja sosiaalisen median käytöstä liittyen OKH:n Instagram-tiliin.

Ensimmäisenä käsittelyyn pääsee Meemi-päivän ideointi, joka herättää paljon kommentteja hallituslaisten keskuudessa. Pöydässä esiintyy ”meemivastaisuutta”, ja teemaa kyseenalaistetaan eri kanteilta. Varapuheenjohtaja kuitenkin täsmentää, ettei päivän teemaa voida enää vaihtaa, sillä se toteutetaan yhteistyössä Vasa Gymnasiumin kanssa. Ihmisiä tulee innostaa pukeutumaan meemiaiheisesti ja OKH:n jäsenten tulee itse näyttää mallia. Päivää tulisi mainostaa niin koulun ilmoitustauluilla kuin Instagramissakin. Osallistuville pohditaan hyviä palkintoja.

Toinen teemapäivä on ysiluokkalaisille, jonka suunnittelu nostaa mielikuvituksen kattoon. OKH:n markkinointi on tärkeä osa päivää, ja sitä yritetään tehostaa karkkia jakamalla. Ilmoille heitetään ideoita visailusta ja Photo Booth -seinästä, jossa olisi hallituksen jäsenten pahvinaamoja. Pisteestä suunnitellaan massiivista pitkine pöytineen ja kaiuttimineen. Saija Rintamäki valvoo kokousta ja palauttaa porukan maan pinnalle, kun ruvetaan keskustelemaan myynnistä ja tiliasioista. Niitä valtuuksia ei koulu ole voinut hallitukselle antaa, mutta onneksi Instagram-seuraajille voi jakaa ilmaisia karkkeja.

Lukiomme hallitus oli käymässä lukukauden alussa Pietarsaaressa. Nyt on pietarsaarelaisten vuoro tulla käymään koulullamme tutustumisen merkeissä. Opiskelijat pohtivat mahdollista kielimuuria ja paikkoja, joita Vaasassa olisi näyttää. Tapaamiselta toivottiin jotain aktiivista toimintaa, johon ehdotettiin kiipeilypuistoa ja värikuula-ammuntaa. Yksi idea syntyi pilke silmäkulmassa. Jos sää ei marraskuussa sallikaan, niin vieraat voidaan sitten ottaa mukaan vaikka opon tunnille pohtimaan omaa tulevaisuutta. Ruokailua mietittiin Subissa koulun kasvispihvien sijaan, mutta sielläkin oli sen päivän tarjouksena subi kasvispihvillä.

Hymyn huulille nostattavien asioiden lisäksi opiskelijat pohtivat myös hieman vakavampia asioita liittyen ruokalakäyttäytymiseen. Tänä syksynä ruokapöydät ovat olleet siivottomampia ruokailun jälkeen kuin aikaisemmin eivätkä astiat enää palaudu ruokailijoiden toimesta linjastolle. Ruokasodat ja pelleilyt eivät kuulu hyväksyttävään käytökseen. OKH päätti ottaa asian hoitaakseen mahdollisilla kampanjoilla. Ilmoille heiteltiin myös ideoita tähtien keräämisestä tarravihkoon palauttaessa astioita ja roskien keräys -kuulutuksista keskusradion välityksellä. Keittäjien ja siivoojien haastattelut olisivat myös tunteita herättäviä tapoja vähentää epämiellyttävää ruokalakäyttäytymistä. Hallituksen jäsenet ovat myös valmiita toimimaan itse sekä menemään kypsästi roskaajien väliin.

Kokouksen jälkeen hymähdin iloisesti. Jännitin turhaa kokoukseen osallistumista. Oli todella mukavaa nähdä iloisia kasvoja ja kuulla hauskoja ideoita koulumme yhteishengen parantamisesta. Kaikki pystyivät heittämään ajatuksiaan ilmoille, ja oli hauska nähdä, miten niihin tartuttiin innokkaasti ja kehityskelpoisesti. Jokainen tuli kuulluksi omana itsenään. Opiskelijakunnan hallitus tekee lukiossamme todella arvokasta työtä meidän opiskelijoiden hyvinvoinnin hyväksi. Heiltä tulevat kouluumme raikkaat uudet tuulahdukset – kuten ilmestyvä Snapchat-filtteri.

Lukuvuonna 2018-2019 Vaasan lyseon lukion opiskelijakunnan hallituksessa ovat mukana:

 • Lauri Ylimäki 17J (puheenjohtaja)
 • Sani Tyynismaa 17J (varapuheenjohtaja)
 • Annina Kapela 17D
 • Mikko Peltomäki 17D
 • Johannes Kuusela 18K
 • Mimi Rautakorpi 18F
 • Inkeri Pöllänen 17I
 • Helmi Kivisaari 18C
 • Waltteri Latvala 16D
 • Matilda Klemola 18I
 • Lauri Kumpula 18J
 • Olivia Heinonen 16G
 • Jere Byman 16G
 • Pyry Kimpimäki 16F
 • Juho Suomela 16A
 • Lassi Hautala 16A
 • Iina Nordin 16B
 • Oskari Laaksonen 17I
 • Ahmed Al-Jaberi 18C