Elokuva-arvostelu: Hölmö nuori sydän

Hölmö nuori sydän (2018) on Selma Vilhusen ohjaama suomalainen draamaelokuva. Se sai ensi-iltansa 12. lokakuuta. Elokuva on tehty Kirsikka Saaren julkaiseman kirjan pohjalta, Saari on myös itse elokuvan käsikirjoituksen takana.

Elokuva kertoo lähiöteinien romanssista, joka päätyy teiniraskauteen.

Kiira on vain 15-vuotias, kun hän saa tietää olevansa raskaana. Lapsen isä on Lenni, pienikokoinen hintelä poika, jota kutsutaan elokuvan aikana muun muassa ” sintiksi”. Lenni on umpirakastunut Kiiraan, Kiira taas taitaa pitää Lenniä liian lapsena.

Elokuva vie katsojan Helsingin lähiöihin, jossa tukeva, ymmärtäväinen perhe-elämä on vain haave. Lennin äiti on yksinhuoltaja, joka elää pienellä palkalla käyttäen sen viikonloppuisin baareissa. Kiiran äiti taas on saanut Kiiran ja monta muuta lastansa nuorena, eikä Kiiran äidin aika näytä riittävän muuhun kuin Kiiran moittimiseen. Nuoret päättävät yhdessä ryhtyä vanhemmiksi, mutta kesken elokuvan heidän tiensä erkanevat. Kiira ottaa vastuuta koko ajan yhä enemmän ja enemmän, kun taas Lenni ajautuu keski-ikäisten maahanmuuttajiin kyllästyneiden miesten seuraan nyrkkeilysalille.

Elokuva ei ole vain kuvaus teiniraskaudesta, se ottaa myös hienosti kantaa nykyhetken maahanmuuttaja aiheisiin kysymyksiin. Elokuva käsittelee rasismia ja sitä, kuinka helposti nuori imee sisäänsä vanhempien ihmisten normeja. Se avaa silmät sille, kuinka tärkeää on hyvä kasvuympäristö, jossa on tukevat vanhemmat. Kun nuori ei saa minkäännäköisiä vaikutteita kotoa, ajautuu hän kaduille jakamaan mainoslappusia, joissa kannustetaan laittamaan ” rajat kiinni Suomessa”.

Jos miettii, kannattaako lukea kirja vai elokuva, lukekaa kirja. Lukekaa kirja ainakin ennen kuin menette katsomaan elokuvan. Kirjassa asioille annettiin selitykset, nähtiin Lennin sekä Kiiran kaikki ajatukset. Kirjassa kerrottiin esimerkiksi, miksi Lenni leikkasi hiuksensa pois, elokuvassa taas Lenni vain yhtäkkiä asteli ruudulle ilman hiuksia. Jos en olisi lukenut kirjaa, en olisi tiennyt Lennin ajatusta hiusten leikkaamisen takana.

Suosittelenko elokuvaa?

Elokuva oli pieni pettymys ottaen huomioon kriitikoiden ylistykset. Elokuvan vastaanotto on ollut todella hyvä. Sen on puhuttu ”nousevan kirkkaasti suomalaisten lähiökuvausten kärkeen”.

Hölmö nuori sydän on todentuntuinen kuvaus nykynuorten elämästä. Siinä on esillä paljon tärkeitä asioita, joihin nuoriso löytää varmasti samaistumispintaa. Kuitenkin mielestäni näyttelijäsuorituksissa näkyi tietyissä kohdissa aloittelijamaisuutta, eikä oikeanlaista tunnetta välittänyt. Tuli sellainen tunne, että ikään kuin kaksi täysin toisilleen tuntematonta vain huutaisivat toisillensa ja tekoitkisivät. Ainakaan minulle ei välittänyt Lennin ja Kiiran välinen kemia niin hyvin kuin oletin. Onhan se silti ihan ymmärrettävääkin. Tämä elokuva oli Lenniä näyttelevän Jeren ihan ensimmäinen näyttelijäsuoritus.

Tuntuu myös, että kaikki jäi hyvin pintapuoliseksi. Asiat hyppivät paikasta toiseen. Heti, kun katsoja pääsi syventymään Lennin ja Kiiran riitaan ostoskeskuksessa, niin oltiinkin jo jossain aivan muualla. Tämä ongelma ei vain ollut elokuvassa, vaan myös kirjassa. Mistään ei saanut otetta, ja kaikki jäi hyvin etäiseksi. Loppujen lopuksi koko Kiiran raskauskin jäi hiukan taka-alalle, ja elokuva muuttui maahanmuuttajien ja keski-ikäisten miesten tappeluksi. Jäi hiukan epäselväksi, mikä oli se suurin aihe kyseisessä elokuvassa.

Vaikka en nähnyt Kiiran ja Lennin välillä aitoa kemiaa, molempien näyttelijäsuoriutumiset yksilöinä olivat todella hyviä. Lenniä näyttelevä Jere oli täydellinen valinta, ja Kiiraa näyttelevä Rosa teki raskaudestakin todella uskottavan.

Silti, vaikka elokuvan aikana jouduin katsomaan kelloa ja laskemaan minuutteja siihen, koska elokuva tulee päätökseen, suosittelisin sitä lämpimästi. Uskon, että varsinkin nuoret näkevät siinä jotain samaa, mitä heidänkin elämässä on.

-Emilia I