Dokumenttiarvostelu: Cowspiracy

Ilmastonmuutos on ollut monien huulilla viime vuosina. Aiheesta löytyy niin kirjoja kuin sarjojakin, ja se on politiikassa yleinen puheenaihe. Tietoisuuden kasvaminen asiasta on herättänyt ihmiset todellisuuteen. Tarvittaisiin välittömiä toimia, jotta lämpeneminen pysäytettäisiin 1,5 asteeseen. Ihmiset ovatkin huolestuneet asiasta toden teolla, ja ratkaisuja ongelmaan pyritään keksimään. Monet ovatkin sanoneet tulevia vuoden 2019 vaaleja ilmastovaaleiksi, ja ihmisten kiinnostus ottaa asiaan kantaa näkyi syysloman aikaan Helsingissä järjestetyssä ilmastomarssissa.

Myös lisääntynyt vegaanisuus on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Muutama vuosi sitten ilmestynyt Cowspiracy-dokumentti sai monet ihmiset järkyttyneiksi ja ajattelemaan omia ruokailutottumuksiaan. Cowspiracy synnytti paljon keskustelua. Muun muassa erilaisissa blogeissa ja dokumentin katsottuaan monet ryhtyivätkin syömään vegaanisesti. Siksi päätimmekin katsoa ajankohtaisen dokumentin, jotta voisimme muodostaa oman mielipiteemme dokumentista ja saada lisää tietoa asiasta.

Dokumentin alussa ohjaaja ja käsikirjoittaja Kip Anderson kertoo pitäneensä vuosia itseään ilmaston ystävänä. Hän pyöräili työmatkat, vietti suihkussa korkeintaan viitisen minuuttia ja sulki valot poistuessaan huoneesta, mutta hänellä ei käynyt mielessäkään lopettaa lihansyöntiä. Lopulta hän sai kuitenkin kuulla tutkimuksesta, joka todisti, millaisia valtavia päästöjä karjankasvatus aiheuttaa. Anderson yllättyi ja päätti ottaa asiasta selvää tutustumalla tunnetuimpien veden- ja energiansäästöorganisaatioiden nettisivustoihin, mukaan luettuna esimerkiksi Greenpeacen. Karjatalouden osuudesta ilmastonmuutokseen ei kuitenkaan mainittu millään näistä sivustoista sanallakaan. Oliko mahdollista, että tämä oli jäänyt organisaatioiden johtajilta huomaamatta? Dokumentissa selkiytyi, miksi lihantuotannosta on vasta viime vuosien aikana alettu puhumaan. Järjestöjen sponsorit eivät olisi välttämättä pitäneet siitä, että totuus tulisi julki, koska Amerikassa karjantuotannolla on valtava merkitys ja sen kuihtumisella olisi suuri vaikutus maan talouteen. Tämän vuoksi asiaa oli pidetty salassa eikä kuuluisimpien ja luotettavimpina pidettyjen organisaatioiden sivustoilla tiedotettu millään tavoin kasvissyönnin tärkeyttä.

Dokumentti Cowspiracy avasi silmiämme. Vaikka se luultavasti sisältääkin jo muutama vuosi sitten vanhentunutta tietoa, se painotti kuitenkin vahvasti yhtä faktaa, joka tuskin koskaan tulee vanhentumaan: nimittäin sitä, kuinka olennaista on, että ihmiset vähentäisivät tämänhetkistä kuluttamistaan ja alkaisivat elää niiden varojen mukaan, mitä maapallolla on meille tarjota. Tällä hetkellä se nimittäin on ainoa elämiskelpoinen planeettamme ja suojamme, joten miksi repiä varat siitä niin, ettei tulevaisuudessa mitään ole jäljellä. Dokumentissa esitettiin järkyttäviä faktoja, jotka herättivät epäilyksen ennen oppimistamme asioista ja asioita havainnollistettiin hyvin ja ymmärrettävästi selkeiden kuvien ja kaavioiden avulla. Mielestämme dokumentti oli kaikin puolin asiallinen lukuun ottamatta muutamia kohtia, jotka mielestämme olisi voinut leikata pois, sillä niissä haastateltavat henkilöt esittivät melko todistamattomalta vaikuttavaa tietoa esimerkiksi maidon vaikutuksesta terveyteen. Suosittelemme kaikkia ympäristö- ja kasvissyöntiasioista kiinnostuneita katsomaan ajatuksia herättävän dokumentin, joka löytyy esimerkiksi Netflixistä.